Arbetet bakom: Ale Möller band och Borderless Musical Encounter Jag började för ungefär ett år sen med teckningen Borderless Musical Encounter. Anledningen till att jag började göra teckningen var att jag våren/sommaren 2011 skulle vara med på en Jubileumsutställning på Arvika Konsthall. Stan skulle fylla 100 år och Arvika Konsthall ville göra en utställning med konstnärer från Arvika i olika generationer.  Jag skulle göra bilder som på något vis handlade om Arvika. En sådan speciell händelse som konserten med Ale Möller band och eleverna på Ingesunds Musikhögskola tänkte jag skulle vara väldigt passande att avbilda i en teckning.  När jag var och tittade på den första Borderless Musical Encounter-konserten på Ingesund tecknade jag av en del detaljer, några musiker och några instrument  direkt i mitt block. Min pappa tog också en del foton som jag sedan använde och tittade på när jag tecknade bilden.

Till vänster syns några av de teckningar jag gjorde på plats på konsertenJag skrev sedan ut några foton på A4-papper. Jag valde foton där man såg de på scenen i olika vinklar och poser.

Utskrifterna har blivit slitna av att ligga på golvet och flyttas hit och dit.  Jag har också ritat och antecknat på dem.

När jag hade skrivit ut fotona började jag fundera mer på hur teckningen skulle kunna se ut och jag började skissa ner olika idéer i mitt ritblock. Här funderade jag mest på kompositionen i stora drag och gick inte så mycket in på detaljer.
Efter att skissat upp och testat olika sätt att komponera bilden kom jag till ett läge där jag kände att jag visste ungefär hur jag ville ha bilden så jag började rita upp teckningen i den storlek som jag ville ha den. Jag tecknade snabbt och grovt med blyerts på ett ganska tunt papper som känns lite som nåt sånt där papper med synliga fibrer i - strävt och lite åt tyg-hållet, tycker jag i alla fall.

Min tanke var först att jag bara skulle göra en skiss innan jag började tuscha. Jag märkte dock att första skissen i stort blev mycket kladdig och odetaljerad, så jag bestämde mig för att göra en avteckning av den första skissen, i blyerts på ett kalkerpapper.

När jag överförde teckningen till kalkerpapperet så tittade jag noga på fotografierna som jag hade skrivit ut, för att kunna få med detaljerna. Linjerna på kalkerpapperet liknar i stort de som sedan blev på den slutgiltiga teckningen i tusch, men här tecknade jag enbart linjerna och fyllde inte i några svarta ytor- eftersom jag ville ha full möjlighet att påverka vart de svarta ytorna skulle placeras sen, vid tuschningen. Jag började då fundera på om det skulle kunna vara snyggt att låta musikerna vara ganska ljusa (inte så mycket svarta ytor på personerna alltså) och istället fylla i svart på notställen. Notställen skulle bli som svarta kantiga inslag i bilden som jag tänkte kunde strukturera upp och rama in de olika människorna i bilden.

Några av musikerna på bilderna tyckte jag även på denna skiss blev otydliga, så jag tecknade av vissa på ett annat papper för att kunna teckna dem tydligare, lägga till eller ta bort detaljer.
På pappret ovan ser man några sådana "förtydliganden". 

 Här är två foton på teckningen från när tuschningen var nästan helt klart. Jag blev missnöjd med hur vissa musiker högst upp blev när jag tecknade dem först, så jag klistrade över papperslappar och tecknade om dem.

På fotot till vänster så kan man se en vit lapp som jag la ut på bilden, för att pröva hur jag skulle placera saker som hänger från taket (som jag tror det är mikrofoner på). Det slutade med att jag flyttade ner den några centimeter.
Här är den slutgiltiga, färdiga teckningen.


No comments: