about the cover Tiden är kort in Orkesterjournalen


A spread in the latest issue of Orkesterjournalen, about my cover for Gilbert Holmströms new album Tiden är kort. In the text I tell a little about how I got the commission, how I made the painting, how the collaboration with the record label went on and so forth.
In the same issue there is also a big interview with Gilbert and a review of the album!

The whole text can be read, in swedish, here: 

"OJ:s illustratör Leif Engström fick uppdraget att göra omslagsbilden till Gilbert Holmströms nya platta Tiden är kort!. Här berättar han om arbetet med målningen:

"Jonas Kullhammar (på skivbolaget Moserobie) hörde av sig till mig i vintras och undrade om jag skulle kunna göra en målning till en platta som skulle släppas senare samma år. Motivet skulle vara en bild av ett paradis, ett grönskande och vackert landskap med många djur, exotiska, färgglada blommor och träd och gärna några blånande snöklädda höjder i fjärran. Jag hade haft kontakt med Jonas tidigare och jag nappade på att göra uppdraget. 

I iden ingick även att bandmedlemmarna skulle vara med, så jag fick tänka med ett utrymme i bilden där ett foto av dem skulle kunna klistras in. Så jag började skissa, letade upp bilder på djur och växter som jag tecknade av och la in allt i en skiss som jag gjorde i datorn, som jag sedan skickade till Jonas för granskning. Skissen fick okej och jag började föra över den skiss jag gjort till duken som den färdiga målningen slutligen skulle målas på. Målningen är målad i olja på duk och i ett för mig lite ovanligt avlångt format, eftersom bilden skulle passa in på ett tresidigt cd-konvolut. Jag köpte några mycket smala penslar för att kunna få till de riktigt petiga detaljerna. Målningen är företrädesvis målad med oljefärg som går att lösa i vatten (vilket är en otrolig fördel då det inte alls luktar lika mycket och man slipper de farliga ångorna från andra lösningsmedel), med undantag av en tub med ultramarin som jag fick lösa i terpentin de gånger jag behövde använda den i utspädd form. 

Eftersom bilden på konvolutet skulle vara uppdelad på 3 sidor fick jag tänka till för att få varje sidas bild att bli en intressant och vacker komposition samt att tänka på att placera viktiga saker i bilden så att de inte hamnade i skarven mellan sidorna. Text skulle även placeras i mittendelen av bilden och därför valde jag att lämna den biten av gräsmattan ganska så tom och lugn. Delarna satte jag sedan ihop i datorn, för att få tillräckligt bra upplösning- och skickade iväg den till skivbolaget. Den grafiska formgivaren Stina Moritz har sedan lagt till fotot på bandmedlemmarna (i vinterkläder), titeltexten, låtlista, med mera. Det har varit ett roligt och annorlunda projekt för mig, och slutresultatet blev ett i mitt tycke lyckat omslag till en fin samling låtar" "

No comments: